Bijzondere projecten voor bijzondere klanten

De ontwikkelingen in het ICT-landschap gaan razendsnel. Klanten verwachten dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en dat je weet of die ontwikkelingen van invloed zijn op hun ICT-omgeving. Dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is en wij hier bij Effect ICT Solutions bijzondere projecten mogen doen voor bijzondere klanten. En voor ons is iedere klant bijzonder.

Een van die klanten is het internationaal opererende architectenbureau MVRDV. Al meer dan tien jaar een vaste klant. Zij hebben een vestiging in Shanghai en op die vestiging moest een ‘remote office’ ingericht worden zodat dit satellietkantoor autonoom kan werken, maar ook makkelijk en snel met het netwerk op het hoofdkantoor in Rotterdam gecommuniceerd kan worden.

Normaal gesproken niet al te ingewikkeld, maar dit is China… En in China hebben ze de Great Chinese Firewall en willen ze graag alles monitoren. Zij willen bepalen wat jij kunt zien op het internet. Google is meestal niet toegankelijk. Kortom een uitdaging, die om een goede voorbereiding vroeg, voordat ik (Dirk) daadwerkelijk naar Shanghai zou afreizen.

En oh wat was ik blij dat we het inderdaad van tevoren allemaal uitgedacht hadden, ook wat er fout kon gaan. Zo stuurden we een fysieke server naar China, alleen die is nooit aangekomen. Sterker nog, het duurde maanden voordat deze server weer terug was op Nederlandse bodem. Dat zijn de momenten dat ik, alleen in China, blij was met mijn team in Holland. Waarmee ik kon sparren en bij wie ik kon toetsen of dat wat ik als oplossing bedacht had ook daadwerkelijk de beste oplossing was.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. De ‘stand-in’ server richtte ik in als virtuele server en vanuit Nederland installeerde Rick op afstand de pc’s in Shanghai. Techniek staat voor niets…

En in de tussentijd mocht ik ook nog het Chinees Nieuwjaar meemaken. Dat zijn de momenten dat werken absoluut niet als werken voelt.

Shanghai was een leuk en uniek project voor Effect ICT Solutions doordat het zich in China afspeelde. Maar we doen meer bijzondere projecten. Zo ben ik nu bezig met een zeer uitdagend dataprotectie-project. Hier luidt de opdracht hoe het bedrijf bij verlies of beschadiging van data toch zo snel en zo veilig mogelijk weer kan beschikken over die data. En de klant wil ook zelf bepalen tot welk moment in de tijd de data weer beschikbaar moet zijn. Dit vergt veel van de systemen en dat ben ik nu aan het inrichten voor deze klant.

Daarbij moet ik helder krijgen welke eisen aan het herstel van de data gesteld worden. Ook kijk ik bij dit project naar ‘disaster recovery’. Alle systemen kunnen uitvallen bij brand waarbij bijvoorbeeld forse waterschade ontstaat. Deze dataprotectie draait dus op een andere locatie dan de vestiging van het bedrijf zelf. Geld speelt in dit geval een belangrijke rol. Hoe sneller je als bedrijf de beschikking wilt hebben over je data, hoe duurder de dataprotectie is.

Denk niet dat cyber criminaliteit jouw bedrijf niet kan overkomen. Ransomware, waarbij je data gegijzeld wordt en pas na betaling van losgeld weer wordt vrijgegeven, komt veel vaker voor dan je denkt. Met het systeem dat wij als Effect ICT Solutions nu ontwikkelen kan de data tot een minuut voor de ransomware aanval teruggezet worden. Ook hier geldt…techniek staat voor niets. Het vergt wel gedegen denkwerk!

Effect ICT Solutions B.V.

Dirk Kuijt
071-7114641

Deel dit bericht

Dalibor helpt je verder op de Servicedesk

Op de servicedesk helpt Dalibor al onze klanten zo goed mogelijk aan de telefoon en via remote beheer.

Kan Dalibor jou ergens mee van dienst zijn?

Dalibor Ivanovski Medewerker Effect ICT