effect houdt u op de hoogte

anonymous

 

Is uw bedrijf al gehackt?

Bent u al slachtoffer geworden van cybercriminelen? Nee? Gelukkig dan maar. De wijze waarop cybercriminelen gegevens weten te bemachtigen wordt namelijk steeds geraffineerder.
Hackers richten zich meer en meer op de zwakste schakel en dat is de mens. Automatische bescherming zoals antivirus en antispamprogramma’s worden steeds beter in het signaleren en afvangen van spam en virussen.

Reden genoeg voor cybercriminelen om zich op u te richten. Ze proberen u zover te krijgen dat u een actie onderneemt met als gevolg dat u, zonder het te weten, malware op uw systeem installeert. Of dat u in een telefoongesprek of e-mail vertrouwelijke en/of geheime informatie prijsgeeft waarmee de cybercrimineel dichter bij zijn doel kan komen.
Cybercriminelen verstaan de kunst en kunde om mensen te overtuigen iets voor ze te doen.

Zij proberen eerst zoveel mogelijk informatie in een korte tijd te verzamelen door bijvoorbeeld uw Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media pagina’s te lezen en dat vervolgens weer te gebruiken om nog meer informatie te verkrijgen.

Voorbeeld:

U krijgt een e-mail van uw directeur met een belangrijk verzoek. U moet met spoed geld overmaken naar een buitenlandse rekening? Uit onderzoek is gebleken dat veel medewerkers een dergelijk verzoek niet durven te weigeren. De werknemer ontvangt de contactgegevens van een advocatenkantoor, maar deze is onderdeel van het complot.
Multinationals zijn vaak slachtoffer van deze vorm van cybercriminaliteit, maar denk niet dat het u niet overkomt. De voorbeelden zijn al talloos. Een eenvoudige tip is: controleer altijd de afzender van de e-mail.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Het antwoord is simpel: kennis op het gebied van beveiliging moet gemeengoed worden.

Tips tegen cybercriminaliteit.

  • Verifieer / controleer naar wie je wat stuurt en / of informatie geeft!
  • Wees alert en laat je gezonde verstand spreken
  • Geef nooit zo maar persoonlijke gegevens en / of creditcard informatie af
  • Verwijder e-mails die je niet vertrouwt
  • Open geen verdachte bijlages

Effect ICT Solutions B.V.
Henk Nachtegaal
071-7114641

 

Gepubliceerd in Rijnstreek Business – Nummer 9 – November 2015