De Cloud? Waar hebben ze het over?

Wat een leuke en afwisselende baan heb ik bij Effect ICT Solutions, maar af en toe … ‘waar hebben ze het toch over?’. Als niet-ICT’er is het soms best lastig om de communicatie tussen mijn collega ICT’ers te volgen. Gelukkig leggen mijn collega’s leggen de ICT-termen graag op een begrijpelijke manier aan me uit. En zo leer ik dagelijks weer nieuw vakjargon.

Cloud computing, werken in een wolk?:
‘In de Cloud’ en ‘Cloud computing’ zijn toch wel veel gehoorde ICT-termen die niet iedereen goed begrijpt, en soms wat mysterieus aanvoelen.
Een Cloud is in het Engels een wolk. Werken we dan heel letterlijk genomen in de wolken?
De term Cloud komt voort uit het begrip Cloud computing. Bij Cloud computing staan de hardware, software (programma’s) en je bestanden niet meer op je eigen locatie, maar op servers in een extern data center. Via het Internet heb je daar toegang toe. Dit wordt meestal als dienst door een andere partij geleverd en de organisatie hoeft geen eigen servers en applicaties te hebben. De externe opslagplek is niet zichtbaar, tastbaar en daarom wordt dit netwerk de Cloud, de wolk genoemd.

Saas, een onderdeel van Cloud computing:
Bij SaaS, PaaS en IaaS ontstonden grote vraagtekens boven mijn hoofd. Dit zijn onderdelen van Cloud computing. Laat ik SaaS nemen, dit staat voor ‘ Software as a Service’. Ofwel: het aanbieden en gebruiken van software via internet. Zelf aankopen en installeren van software is niet nodig en beheer wordt gedaan door de leverancier. Je betaald vaak in een abonnementsvorm naar gebruik. Bekende SaaS oplossingen zijn: Gmail, Dropbox, Office 365.

Server, denk aan ‘to serve’:
Mijn collega zei: ‘denk aan het Engelse woord to serve’. Een server is een computer die in een netwerk een ondersteunende taak vervult. Er draait een programma op dat diensten verleent aan clients (= het computerprogramma of de computer zelf van de eindgebruikers) Er zijn dan ook vele typen servers, zoals: de bestandsserver, applicatieserver,  webserver, databaseserver, gameserver.

Netwerk:
Een netwerk verbindt meerdere computers met elkaar. Dit maakt het mogelijk data tussen de computers uit te wisselen. De computers in het netwerk moeten beschikken over speciale netwerkkaarten en de verbinding kan bestaan uit kabel of kan draadloos zijn.

En zo kan ik nog wel even doorgaan……

Bianca van Schooneveld

Office manager

Deel dit bericht

Jorden helpt je verder op de Servicedesk

Op de servicedesk helpt Jorden al onze klanten zo goed mogelijk aan de telefoon en via remote beheer.

Kan Jorden jou ergens mee van dienst zijn?

Jorden Witteman Medewerker Effect ICT