Great Firewall of China

Wij kunnen intussen niet meer zonder het internet. Voor de meeste mensen komt hier het gros van ons vermaak vandaan, vooral via onze telefoon. Kijk maar eens om je heen de volgende keer dat je in de bus of trein zit. Social media, Youtube, Netflix etc. zijn geweldige bronnen van informatie en vermaak. Helaas heeft niet iedereen op de wereld het zo goed voor elkaar. In China kun je niet zo gemakkelijk bij alle informatie die je zou willen, doordat er een zware censuur geplaatst is op het internet.
Censuur; The Great Firewall
De manier waarop de Chinese overheid het internet in het land censureert, gebeurt door de Golden Shield Project, ook wel Great Firewall of China genoemd. Die laatste naam, is door het publiek aan de censuur gegeven en is een verwijzing naar de Great Wall of China (de Chinese muur) en een firewall (een systeem dat ongewenste data tegenhoudt) is. Deze “Great Firewall” die de censuur symboliseert, bestaat in de praktijk uit allemaal verschillende methodes om het internet te controleren. Het bestaat zowel uit daadwerkelijke blokkades naar bepaalde sites, maar ook uit ambtenaren die handmatig grote hoeveelheden data doorzoeken en censureren. Het “Golden Shield” project werd in 2003 opgestart door de overheid, om ervoor te zorgen dat het internet alleen gebruikt kon worden voor zaken die door de overheid goedgekeurd waren. Vooral Westerse idealen en ideeën wilde de Chinese overheid buiten de deur houden. Ironisch genoeg wordt er tegenwoordig voor Westerse zakenlieden juist vaak een uitzondering gemaakt op de censuur.
Invloed op de markt
Voor grotere bedrijven die ook in China willen opereren biedt de censuur echter grote uitdagingen. Doordat veel websites niet toegankelijk zijn, wordt het werk gehinderd voor deze bedrijven. Sinds dit jaar is er echter voor deze groep wat meer medewerking geboden vanuit de overheid. Zo is het nu mogelijk om daar lokaal een VPN op te zetten, zolang je expliciete toestemming van de overheid hebt. Een VPN is een soort internettunnel naar een andere server, waarmee je dan vanaf de plek waar deze server staat, toegang tot het internet kunt krijgen. Zo werd de VPN vroeger bijvoorbeeld veel gebruikt in Nederland om de Amerikaanse Netflix te gebruiken, waar meer films en series op staan. Door te verbinden met een buitenlandse VPN in China kun je ook geblokkeerde content gewoon gebruiken. De Chinese overheid is zich hiervan bewust, maar wil buitenlandse investeerders niet voor het hoofd stoten. Zo zijn VPN’s in het Chinees veel vaker geblokkeerd dan Engelstalige VPN’s, aangezien de normale Chinese burger waarschijnlijk niet een voor hem onleesbare app zal installeren.
De toekomst
De vraag of de gewone burger in China ooit op dezelfde manier gebruik kan maken van het internet als wij dat nu doen, is op dit moment niet te beantwoorden. De Chinese overheid heeft op dit vlak alle touwtjes in handen en van hen zal het gebruik van het internet afhangen. De afgelopen jaren worden er in ieder geval minder arrestaties verricht met betrekking tot het internetgebruik, maar de overheid belemmert het verkeer wel nog veel. Toch ziet het ernaar uit dat er meer vrijheden door China gegeven moeten worden, om zo aantrekkelijk te blijven voor internationale handel.
Deel dit bericht
Joyce helpt je met administratieve vragen
Als office manager kan Joyce je alles vertellen over niet-technisch gerelateerde zaken.
Heb je een vraag voor Joyce?
