Hoe werk jij veilig vanuit huis?

Lege kantoorruimtes is op dit moment het beeld bij veel bedrijven. Het kantoorwerken is verplaatst naar thuis aan een bureau, de keukentafel of welke plek dan ook.
Wij hebben veel van onze klanten de afgelopen weken de beslissing genomen om thuiswerken mogelijk te maken voor de medewerkers. Daarom een dikke pluim voor onze collega’s van de servicedesk, die dit voor elkaar gebokst hebben.
Met thuiswerken komt ook veiligheid (cybersecurity) om de hoek kijken. Veiligheid is op dit moment een veel besproken onderwerp want cybercriminelen en hackers passen hun werkwijze snel aan. Waar moet je nu opletten als je vanuit huis werkt? Hieronder geven wij een aantal tips die thuiswerken een stukje veiliger maken:
1. Virusscanners
Zorg dat je personal device waarmee je thuis werkt up to date is met virusscanners en anti-malware software. Helaas zijn er in deze tijd een hoop cybercriminelen die misbruik van de situatie maken. Maak gebruik van betaalde versies deze kunnen meer dan de gratis versies.
2. Phishing mail
“Ruil nu je bankpas in voor een gedesinfecteerde bankpas”, luidde de mail van de bank. Helaas worden er een hoop mensen benadeeld door dit soort mailberichten. Wees alert met mailberichten die je binnen krijgt. Ook voor een expert zijn ze soms moeilijk te herkennen. Kijk goed naar de afzender en klik niet zomaar op allerlei linkjes die in een bericht zitten. Een bank zal nooit vragen om je inloggegevens en je wachtwoord.
3. Social engineering
Ken je dat je wordt gebeld door bedrijf X waar je al jaren zaken mee doet en die precies weten wie jij bent. Dus je denkt het zal wel goed zijn. Maar wat blijkt, ook hier zijn hackers actief. Ze doen zich voor als een medewerker van bedrijf X om informatie los te krijgen zoals inloggegevens van de desbetreffende persoon. Als je het niet vertrouwd, dubbelcheck wie je aan de lijn hebt. Social engineering lijkt meer op een fysieke inbraak. Ze checken Facebook, Google om informatie te vinden over personen binnen het bedrijf.
4. Videobellen – online meetings
De eerste keer dat je een video call hebt is altijd weer spannend, staat het geluid aan, zien mensen mij? Neem de tijd voor een videogesprek, maak ook afspraken dat niet iedereen door elkaar praat. Maar ook bij videobellen moet je goed letten op veiligheid. Blur bijvoorbeeld je achtergrond zodat je privé-omgeving ook privé blijft. Binnen Microsoft Teams kun je dit bijvoorbeeld instellen. Let ook op bedrijfsgevoelige informatie en persoonsgegevens, bespreek dit liever via een vaste lijn of mobiel.
5. Wachtwoorden
Welk wachtwoord heb ik voor deze site ook alweer gebruikt? Herken je dat? Dat is de reden dat veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites en applicaties gebruiken. Om op een veilige manier wachtwoorden op te slaan en te generen zijn er verschillende passwordmanager programma’s verkrijgbaar: zoals bijvoorbeeld Roboform, 1Password, Dashlane en Lastpass. Het veranderen van wachtwoorden gebeurt helaas nog te weinig. Zorg dat je regelmatig je wachtwoord veranderd!
6. De “Cloud”
Any time, any place, anywhere dit kan omdat veel bedrijven in de cloud werken. Zorg ervoor dat je bestanden niet op de privé PC opslaat. Data in de cloud is beter en veiliger maar zorg dan wel dat je er een back-up van maakt. Een back-up gaat niet “automatisch” dus zorg dat je dit goed regelt. Zo kun je altijd weer gemakkelijk je data terug halen in geval van een menselijk fout of bijvoorbeeld een malware aanval.
Deel dit bericht
Jorden helpt je verder op de Servicedesk
Op de servicedesk helpt Jorden al onze klanten zo goed mogelijk aan de telefoon en via remote beheer.
Kan Jorden jou ergens mee van dienst zijn?
