Katsjing!

De meivakantie ligt inmiddels weer enige tijd achter ons en massaal trokken we er met z’n allen in binnen- en buitenland op uit. Lekker op vakantie yeah of een dagje weg lees je dan weer volop op social media. Leuk denken de meeste mensen. YES Katsjing!! denken inbrekers als jij op vakantie bent.

Laatst zag ik ook een foto op social media van een stel dat een ondertekend koopcontract met, heel leuk, de sleutels erbij had gepost. Vandaag de dag kun je dat maar beter niet meer doen. Met de opkomst van goede en betaalbare 3D printer kun je op eenvoudige wijze van een foto een sleutel namaken. Als we eenmaal in vakantiemodus staan, zijn we laks. We gebruiken massaal openbare hotspots op luchthavens, internetcafés, hotels, bungalowparken, etc etc. Voor kwaadwillende is het echt heel eenvoudig om dan jouw privacygevoelig data zoals wachtwoorden, e-mails, burgerservicenummer (BSN), bankgegevens te hacken en of te stelen.

Gebruik 3G of 4G in plaats van Hotspot Wifi. Voor een klein bedrag per maand extra kun je tegenwoordig bijna onbeperkt internetten. Deze netwerken zijn voor criminelen nog moeilijk te hacken en probeer zoveel mogelijk sites via https: in plaats van http: te benaderen omdat hiermee de gegevens tussen de website en jouw browser worden versleuteld. Ook geven we wel heel eenvoudig ons paspoort of rijbewijs af om een kopietje te maken voor de administratie van het desbetreffende bedrijf. En voor je het weet ben je slachtoffer van identiteitsfraude. Want een crimineel kan met deze gegevens bijvoorbeeld een lening of een telefoonabonnement op jouw naam afsluiten. Het dievengilde gaat ervandoor met de buit en je zit nog jarenlang met de gevolgen.

Zorg er dus voor dat je zelf kopietjes bij je hebt waarop het BSN-nummer onleesbaar is en doorkruis jouw foto en vermeldt datum en de (bedrijfs)naam op de kopie. Er is ook een speciale app van de rijksoverheid KopieID waarmee je eenvoudig en snel een foto maakt van je ID-bewijs, je BSN kunt doorstrepen en er kan een watermerk overheen worden gezet met datum en wat het is doel van de kopie.

Gebruik jouw gezonde verstand en wees je ervan bewust wat je op social media zet en met wie je jouw informatie deelt. Waarheen de reis je dan ook heeft mogen brengen, ik hoop natuurlijk dat je een heerlijke zorgeloze vakantie hebt gehad.

Effect ICT Solutions B.V.

Henk Nachtegaal
071-7114641

Gepubliceerd in Rijnstreek Business – Nummer 4 – Mei 2017

Deel dit bericht

Bart kan jou op het gebied van VoIP verder helpen

Wil jij onbezorgd en overal bereikbaar zijn? Bart weet alles van Voice over IP, bellen en gebeld worden op je mobiel met je vaste nummer, of complexe telefooncentrales in de cloud.

Heb je een vraag voor Bart?

Bart medewerker Effect ICT