Multi-Factor Authenticatie

Multi-factor Authenticatie

Veel bedrijven investeren tegenwoordig al veel meer dan vroeger in de veiligheid van hun netwerken. Dit is natuurlijk een goed idee, aangezien zonder beveiliging alle gevoelige informatie zoals contacten en beroepsinformatie zomaar verloren kan gaan door een hacker. Een goede beveiliging is echter niet compleet zonder Multi-Factor Authenticatie (MFA). De meeste medewerkers in een bedrijf gebruiken namelijk voor veel apparaten en websites dezelfde gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. De kans zit er dan ook dik in dat enkele medewerkers bij jouw bedrijf dit ook doen. Dit betekent echter dat als een hacker zo’s medewerker hackt op een persoonlijk account, hij de gegevens ook kan gebruiken om bij het bedrijf van de medewerker in te loggen.

Het slot op de deur

Zoals bij een stalen deur met een plastic slot nog steeds gemakkelijk in te breken is, is het ook makkelijk voor een hacker om alle beveiligingssoftware te omzeilen wanneer hij een gebruikersnaam en wachtwoord kan bemachtigen. Gelukkig is daar tegenwoordig een goede oplossing voor: MFA. Dit houdt in dat er niet alleen om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, maar er ook een code of link verstuurd wordt naar de telefoon van de gebruiker, die nodig is om toegang te krijgen. Sommige van deze beveiligingen maken zelfs gebruik van de vingerafdruk- of irisscanners die op de meeste moderne smartphones te vinden zijn. Hiermee kun je ervoor zorgen dat iemand zelfs met toegang tot de inloggegevens en de telefoon van zijn slachtoffer nog steeds niet binnen kan dringen in het netwerk.

Waarom Multi-Factor?

In de komende jaren zal MFA steeds meer gebruikt worden. De voornaamste reden is het feit dat datalekken steeds vaker voorkomen. Spyware en andere malware maken het mogelijk voor een slimme hacker om aan allerlei persoonlijke gegevens te komen. De meeste banken gebruiken dan ook al jaren MFA om ervoor te zorgen dat er geen geld gestolen wordt door dit soort praktijken. Tegenwoordig moeten de andere bedrijven er nu echter ook aan gaan geloven. Vooral MKB’s worden helaas steeds vaker het slachtoffer van cyberaanvallen, omdat de beveiliging hier vaak lager ligt. Vervolgens is het MKB niet alleen de gegevens kwijt, maar kan de AVG-waakhond ook nog eens op de deur komen kloppen. Dan ben je dus dubbel de sjaak.

Hopelijk ben je als lezer nu overtuigd van het nut van MFA, maar waarschijnlijk nog niet bereid er veel geld voor te betalen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Een korte zoektocht op Google toont verschillende softwarepakketten  die tot op een beperkt aantal gebruikers zelfs gratis te gebruiken zijn. Mocht er behoefte zijn aan meer, dan kan dat bij sommige diensten al voor 3 euro per gebruiker per jaar. MFA is dan maar een kleine investering en kan met een beetje hulp van google zelfs gratis verkregen worden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Authy, een bedrijf dat voor verschillende websites gratis MFA verschaft.

Klik hier om verder te lezen in ons blog.

Deel dit bericht

Jelle helpt je verder op de Servicedesk

Op de servicedesk helpt Jelle al onze klanten zo goed mogelijk aan de telefoon en via remote beheer.

Kan Jelle jou ergens mee van dienst zijn?

Jelle Jaap medewerker Effect ICT