Een geval van Cryptolocker

Een geval van Cryptolocker

De telefoon op onze servicedesk rinkelt, mijn collega Sander neemt op en begint direct adequaat te handelen. Ik hoor hem zeggen: ‘een geval van Cryptolocker’.

Het IT-vakgebied is nog redelijk nieuw voor mij en zijn handelen triggert mij. Nadat alles is opgelost voor de klant vraag ik aan Sander wat Cryptolocker nou eigenlijk precies is.

Cryptolocker is een malware (kwaadaardige software) die je liever niet op je computer vindt. Zodra de malware geactiveerd wordt versleutelt het alle belangrijke bestanden op je computer, waardoor je geen toegang meer hebt tot die bestanden. Er verschijnt een bericht dat er betaald moet worden om versleuteling weer ongedaan te maken.’

Ook ik kan in mijn dagelijks werk als Office Manager hiermee te maken krijgen. Hoe komt deze malware op mijn computer en hoe herken ik dit?

Malware kan via een geïnfecteerde website/advertentie of download binnen komen. Veel voorkomend op dit moment is via een bijlage in een e-mail die van een bekende afzender lijkt te komen, bijv intrum justitia, KPN. De bijlage waar het virus in zit kan o.a. een ZIP-, PDF-, EXE- zijn. Let goed op betrouwbaarheid van de mail, wees alert op typefouten/onjuistheden, de ongevraagde bijlage. Neem bij twijfel contact op met de afzender of laat je IT collega er naar kijken.’

De e-mails zijn kwalitatief steeds beter en soms moeilijk van ‘echt’ te onderscheiden. Sander wat doe je als je toch per ongeluk zo’n bijlage opent?

Het is zaak om z.s.m. te reageren in geval van een infectie en contact op te nemen met de IT ondersteuning. Ingaan op het verzoek om te betalen raden wij ten zeerste af! Wij handelen direct voor onze klanten, verwijderen het Cryptolocker virus en de geïnfecteerde bestanden. De bestanden kunnen alleen uit een back-up weer worden teruggeplaatst. Dit geeft het belang van een goede back-up weer eens aan.’

Tot slot legt hij me nog uit dat een goede antivirus, firewall en dagelijkse back-up belangrijke maatregelen zijn om schade door malware te voorkomen. En natuurlijk gebruikers die alert zijn.

Ik ben gewaarschuwd en heb gelukkig in geval van nood deskundige collega’s in de buurt!

Bianca van Schooneveld

Office manager Effect ICT Solutions

Deel dit bericht

Stefan helpt je verder op de Servicedesk

Op de servicedesk zorgt Stefan dat al onze klanten zo goed mogelijk geholpen worden door onze medewerkers.

Kan Stefan jou misschien ook ergens mee helpen?

Stefan medewerker Effect ICT