Heeft u de back-up al gecontroleerd ……… doe het vandaag op de dag van de Back-Up!

Heeft u de back-up al gecontroleerd ……… doe het vandaag op de dag van de Back-Up!

Wist u dat in 1951 de eerste generatie digitale computers verscheen toen de UNIVAC I (Universal Automatic Computer) werd gebouwd door Mauchly en Eckert. Het gebruikte vacuümbuizen als belangrijkste logische elementen, roterende magnetische trommels voor interne opslag van gegevens en programma’s en ponskaarten om gegevens in te voeren en extern op te slaan. Deze ponskaarten kunnen beschouwd worden als de eerste gegevensopslagapparaten voor back-up.

In de afgelopen jaren is de manier hoe we een back-up maken in een razend tempo veranderd, we kunnen nu onze data opslaan op back-up tapes, CD/ DVD, USB sticks, hard disks, SSD schijven, maar vandaag de dag slaan we onze data ook steeds meer op in de cloud als hybride oplossing.

Waarom is een back-up zo belangrijk?

Bent u wel eens een belangrijk bestand kwijt geraakt? En hoe lang heeft het geduurd voor dit bestand weer was teruggehaald, als het al gevonden kon worden. Veel bedrijven denken dat als ze een back-up oplossing hebben aangeschaft alles geregeld is en het vanzelf draait. Helaas blijkt uit de praktijk dat bij een hoop bedrijven de back-up helemaal niet goed loopt. Er wordt meestal te makkelijk gedacht en meestal komt de bewustwording als het al te laat is.

Waarom een back-up maken?

Als bedrijf wil je een back-up hebben in geval van een natuurramp, brand, een technische ramp of een menselijke fout. Je wilt een back-up snel weer terug kunnen zetten en operationeel zijn op welke locatie dan ook. Maar denk ook aan patiëntendossiers die beschikbaar moeten zijn, de belastingdienst die eist dat je bedrijfsgegevens bewaard.

De 3-2-1 regel.

Vandaag de dag genereren we steeds meer bedrijfsdata die op een veilige manier opgeslagen moet worden. Om geen dataverlies te hebben is een duidelijk en gedegen back-upplan noodzaak. Binnen een back-up plan is er één duidelijk vuistregel die toegepast wordt en dat is de 3-2-1 regel.

Wat houdt deze regel in?

  • Van alle belangrijke data dienen drie kopieën beschikbaar te zijn.
  • Zorg dat deze kopieën op 2 verschillende typen media opgeslagen zijn, dit kan zijn de standard back-up faciliteit, een back-up tape of online back-up service.
  • Van de drie kopieën dient er één op een externe locatie geplaatst te zijn zodat ingeval van bijvoorbeeld een brand je snel weer operationeel kan zijn

Zorg naast de 3-2-1 regel ook dat je de back-up regelmatig controleert en test of alles werkt in geval van een noodsituatie.

Neem vrijblijvend contact met ons op en dan bekijken welke oplossing het beste bij u past.

Sander helpt je graag met troubleshooten

Als iemand goed is in analyseren en troubleshooten, dan is het Sander wel. Is er een complex vraagstuk dan laat hij niet los tot het is uitgezocht of opgelost.

Wil je ergens met Sander over sparren?

Sander medewerker Effect ICT