Gehackt?

Is jouw bedrijf al gehackt?

Ben jij al slachtoffer geworden van cybercriminelen? Nee? Gelukkig dan maar. De wijze waarop cybercriminelen gegevens weten te bemachtigen wordt namelijk steeds geraffineerder.
Hackers richten zich meer en meer op de zwakste schakel en dat is de mens. Automatische bescherming zoals antivirus en antispamprogramma’s worden steeds beter in het signaleren en afvangen van spam en virussen.

Reden genoeg voor cybercriminelen om zich op jou te richten. Ze proberen jou zover te krijgen dat je een actie onderneemt met als gevolg dat jij, zonder het te weten, malware op jouw systeem installeert. Of dat je in een telefoongesprek of e-mail vertrouwelijke en/of geheime informatie prijsgeeft waarmee de cybercrimineel dichter bij zijn doel kan komen.
Cybercriminelen verstaan de kunst en kunde om mensen te overtuigen iets voor ze te doen.

Zij proberen eerst zoveel mogelijk informatie in een korte tijd te verzamelen door bijvoorbeeld uw Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media pagina’s te lezen en dat vervolgens weer te gebruiken om nog meer informatie te verkrijgen.

Voorbeeld:

Je krijgt een e-mail van jouw directeur met een belangrijk verzoek. Je moet met spoed geld overmaken naar een buitenlandse rekening? Uit onderzoek is gebleken dat veel medewerkers een dergelijk verzoek niet durven te weigeren. De werknemer ontvangt de contactgegevens van een advocatenkantoor, maar deze is onderdeel van het complot.
Multinationals zijn vaak slachtoffer van deze vorm van cybercriminaliteit, maar denk niet dat het jou niet overkomt. De voorbeelden zijn al talloos. Een eenvoudige tip is: controleer altijd de afzender van de e-mail.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Het antwoord is simpel: kennis op het gebied van beveiliging moet gemeengoed worden.

Tips tegen cybercriminaliteit.

  • Verifieer/controleer naar wie je wat stuurt en/of informatie geeft!
  • Wees alert en laat je gezonde verstand spreken.
  • Geef nooit zo maar persoonlijke gegevens en/of creditcard informatie af.
  • Verwijder e-mails die je niet vertrouwt.
  • Open geen verdachte bijlages.

Effect ICT Solutions B.V.
Henk Nachtegaal
071-7114641

 

Gepubliceerd in Rijnstreek Business – Nummer 9 – November 2015

Deel dit bericht

Jorden helpt je verder op de Servicedesk

Op de servicedesk helpt Jorden al onze klanten zo goed mogelijk aan de telefoon en via remote beheer.

Kan Jorden jou ergens mee van dienst zijn?

Jorden Witteman Medewerker Effect ICT